10/06/2008

Finanskrisen sender Island inn i EU!

Finanskrise. I helga diskuterte myndighetene og bankene på Island en mulig redningspakke for den hardt rammede islandske økonomien. Fagbevegelsen har nå fremsatt et krav om at regjeringen må søke om medlemskap i EU og euro-samarbeidet, dersom fagforeningene i det hele tatt skal være med på å hjelpe fram en redningsplan for å stabilisere landets økonomi. I et notat skriver fagbevegelsens pensjonsfond at krisen ikke kan løses så lenge landet holder fast ved den sårbare islandske kronen.

Den islandske krona har i de senere årene opplevd knalltøffe angrep i valutamarkedet, og dermed falt kraftig i verdi. Dette har ført til en galopperende prisvekst på Island, og den høye renta har ført til at mange islendinger har bedt om å få lønna utbetalt i euro. Det store spørsmålet som har preget debatten på Island det siste året har derfor vært om Island bør bytte ut krona med euro og få orden på økonomien.

Det er nesten som å se historien gjenta seg; I likhet med hva Sverige gjorde, kommer Island til å søke om medlemskap av økonomiske årsaker. Euroen er helt klart løsninga for Island.

Island på gli, EØS på hell?

Islands inntog i EU vil få store konsekvenser for Norge og norsk EU-debatt. Fra å være tilknyttet EFTA med 10 land, til å bli part i en udemokratisk EØS-avtale med 3 medlemmer, vil Norge ende opp med å være en del av et bilateralt utenfor - samarbeid med skatteparadiset Liechtenstein. To land som foruten det å ikke være EU-medlem ikke har stort til felles…
Tidligere president for EU-kommisjonen (1999- 2004) Romani Prodi har uttalt at EØS- avtalen ikke kan fungere med et mindre land. Det er lite sannsynlig at EU vil sette avtalen ut av spill eller ”tvinge” Norge inn i EU, men en konsekvens kan være at rammeverket for avtalen oppløses. I en slik situasjon vil det være naturlig at EF-domstolen tar over rollen til EFTA, og at kommisjonen tar over for ESA. For Norges del vil det bety et stort takk og farvel til alt av nasjonal sjølråderett, (i den grad man kan snakke om at dette fortsatt eksisterer ) og mer marginalisert enn som så tror jeg ikke Norge kan bli.

I Stortingets debatt som etterfulgte Jonas Ghar Støres halvårlige redegjørelse om viktige EU og EØS-saker torsdag 24.april, fikk Støre spørsmål knyttet til EU-debatten på Island. Støre svarte at regjeringen følger situasjonen svært nøye av to årsaker:

”Den ene er at det er et naboland som står oss nær, og som har mange felles anliggender med Norge på viktige områder, særlig på havressursområdet. Den andre er at Island er en partner i EØS – en helt nødvendig partner. For å si det på denne måten: Et eventuelt islandsk medlemskap….. tror jeg vil ha en større konsekvens for Norge, ikke i forhold til medlemskapsspørsmålet, men i forhold til hva det vil bety for EØS-avtalen. ”

Jeg tror ikke på noe Islandssug, men jeg tror at den dagen EØS-avtalens dager er talte, så er Norge medlem av EU. Vi er på vei, og nå er det ikke langt igjen.

4 kommentarer:

Tom-Oslo sa...

Hehe

Nå er det i utgangspunket Eu og USA som sliter.

og vi utenfor har små til nesten null invirkning.

Hvorfor skal det bli lettere innenfor EU ?

Fredrik Mellem sa...

Selv om det blir en gledens dag når Norge og Island slutter seg til EU, er det likevel noe svært trist ved det faktum at det antakelig må en dyp krise til for at det skal bli flertall for det.

Får vi en dyp økonomisk krise, der løsningen blir at Europa kommer OSS til økonomisk unnsetning, DA vil det antakelig være flertall i befolkningen for medlemskap.

I mellomtiden velger vi å være oss selv nok - uansett hvordan Nei-siden velger å pakke det inn.

Tom-Oslo sa...

HEHE

Hele opplegget med EU nå, er at de ønsker seg Norge som medlemmer, fordi vi har penger som vi da må dele mer av.

når vi er blakke, er det ikke mange EU land som ønsker oss som medlemmer.

og Oljefondet våres som medlemmer kan ikke stå "urørt" som i dag, fordi vi får mange flere forpliktelser.


( Flere beskjente av meg sa JA til EU ved siste avsteming, og den ENESTE begrunnelsen for deres ja, var at " Da kan vi handle spriten på bensinstasjonen elelr Rema 1000 "

Nei, Så lenge Norge går så godt som deg gjør, og at vi holder oss unna EU, er sjansen større for at vi UNNGÅR en slik krise som herjer i England og USA, at Islendingene har fått det tøft, skyldes nok riktignok at de har lånt ut penger de ikke har til USA, og det er jo ikke smart.

Bård Skaar Viken sa...

Nå er det nå faktisk slik at Island IKKE har lånt ut penger til råtne kredittinstitusjoner i USA. Dagens situasjon på Island er et resultat av den globale kredittskvisen, som nå har utviklet seg til å bli en finanskrise av dimensjoner.

For islendingene er det ekstra dramatisk at dette skjer etter en fire-fem år med svært store investeringer nasjonalt. Investeringsnivået vil i løpet av 2008-2010 normalisere seg, noe som igjen vil kunne påvirke inflasjonsnivået og deretter rentenivået positivt.

Ser en nærmere på sagaøya finner man altså at krisen (1) skyldes ekspansive bankinstitusjoner som har tatt sjanser i en internasjonal høykonjunktur, og som ditto får smake pisken når smellen kommer, og (2) et uvanlig høyt investeringsnivå nasjonalt som vil normaliseres i løpet av få år.

Og dine ”bekymringer” om Norges innbetalinger til felleskassa i EU er det bare å legge vekk. Retten til utvinning av naturressurser på egen sokkel vil for evig og alltid være den norske stats suverene rett. Eventuelt inntil den dagen norske myndigheter selv bestemmer seg for å gi vekk pengene.
Oljefondet vil ikke påvirkes av et norsk EU-medlemskap.

Som et apropos, det er ikke slik at EU jobber aktivt for at Norge skal melde seg inn. Vi er hjertelig velkomne til å søke hvis vi ønsker det, men ellers får norsk medlemskap liten eller ingen oppmerksomhet hos eurokrater og europeiske toppledere. For EU er det en smule viktigere å jobbe aktivt med Balkan og Balkan-landenes fremtidige inntreden i EU.