10/08/2008

Vellykket supertirsdag i Europaparlamentet

I går var det såkalt ”supertirsdag” i Europaparlamentet. På en og samme dag stemte Europaparlamentet over hvordan man skal finansiere de første Co2 – renseanleggene i Europa, i tillegg til forslag om å forlenge og utvide kvotehandelsdirektivet, samt et nytt regelverk for geologisk lagring av CO2. Gårsdagens begivenheter førte til at dagen fikk navnet Supertirsdag, fordi avstemningene i Europaparlamentet har så stor betydning for EUs videre arbeid med å få vedtatt den omfattende energi – og klimapakken. Heldigvis ble det også en super tirsdag der miljøet seiret til slutt:

Etter en dramatisk avstemming ga miljøkomiteen i parlamentet sin støtte til en omdiskutert plan for å finansiere EUs 12 planlagte demonstrasjonsprosjekter for fangst og lagring av CO2 (CCS). Planen går ut på å øremerke rundt 500 millioner kvoter fra EUs kvotehandelssystem i perioden 2013-2020 til CCS -prosjektene. Til nå har ikke EU greid å komme opp med noen løsning for hvordan CCS-prosjektene skal finansieres, så derfor ble vedtaket i går hyllet av CCS-tilhengere som et stort gjennombrudd for teknologien.

I tillegg vedtok Europaparlamentet at CO2 – rensing av kullkraftverk skal være obligatorisk fra 2015! Dette kommer til å få enorme konsekvenser for reduksjon av klimagassutslipp iom at energiproduksjon er ansvarlig for en tredel av CO2-utslippene i Europa, der kull utgjør den virkelig store synderen.

Men før EUs klimapolitikk kan iverksettes må EUs medlemsland overbevises og et vedtak i ministerrådet sikres. Neste supertirsdag i EU blir derfor onsdag 22. oktober. Europeisk Ungdom krysser fingrene for miljøets skyld.

Ingen kommentarer: